ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το κάλεσμα της άγριας φύσης

ΤΖΑΚ ΛΟΝΤΟΝ

 

Μετάφραση: Γιάννης Θωμόπουλος

Εικονογράφηση: Ινώ Ζάββου

 

 

Στη σειρά Γαλάζια Βιβλιοθήκη, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 1966 και συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη επιλογή των ελληνικών οικογενειών σε κλασικά αναγνώσματα, έρχεται να προστεθεί Το κάλεσμα της άγριας φύσης του Τζακ Λόντον – μια από τις πιο όμορφες και δυνατές ιστορίες επιβίωσης.

 

 Ο Μπακ, ένα έξυπνος και αξιαγάπητος σκύλος, ζει σε ένα κτήμα στην ηλιόλουστη κοιλάδα της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια. Οι αμέριμνες μέρες στην ασφάλεια και τη ζεστασιά της φάρμας θα διακοπούν αναπάντεχα όταν θα κλαπεί για να πουληθεί στην Αλάσκα και να γίνει ένα από τα σκυλιά που σέρνουν έλκηθρα. Σε αυτό το παγωμένο περιβάλλον, αδίστακτοι χρυσοθήρες θα υποβάλλουν τον Μπακ σε σκληρές δοκιμασίες, ενώ θα χρειαστεί να παλέψει για να επιβιώσει και να επιβληθεί στα υπόλοιπα σκυλιά του έλκηθρου. Θα καταφέρει ο Μπακ να ξεπεράσει τις αντιξοότητες; Πώς από ένα ήρεμο κατοικίδιο θα παραδοθεί στα άγρια και επιθετικά ένστικτα του λύκου της άγριας φύσης; Για πάνω από έναν αιώνα η περιπέτεια του Μπακ εμπνέει τους μικρούς αναγνώστες με το παράδειγμα του γενναίου μαχητή που αγωνίζεται και δεν εγκαταλείπει ποτέ.

 

Σειρά: Γαλάζια Βιβλιοθήκη

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Ινώ Ζάββου

 Παιδική λογοτεχνία για παιδιά ηλικίας 8+

 

 

Λίγα λόγια για τον Τζακ Λόντον:

 Ο Τζακ Λόντον γεννήθηκε το 1876 στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεγάλωσε με τη μητέρα του και τον πατριό του, από τον οποίο πήρε το όνομα Λόντον, καθώς ο πατέρας του τους εγκατέλειψε. Πέρασε σκληρά και δυστυχισμένα παιδικά χρόνια, ενώ τα οικονομικά προβλήματα τον ανάγκασαν σε ηλικία δεκατριών ετών να πηγαίνει το πρωί στο σχολείο και τα απογεύματα να κάνει διάφορες δουλειές. Στην ηλικία των δεκαπέντε έφυγε από το σπίτι του και μπάρκαρε σε πλοίο. Μεγάλη επιθυμία του συγγραφέα ήταν να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και έτσι το καλοκαίρι του 1896, ύστερα από μια μεγάλη και επίμονη προσπάθεια, τα κατάφερε. Όμως έναν χρόνο μετά, λόγω οικονομικών προβλημάτων και πάλι, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του, µε αποτέλεσμα να µην αποφοιτήσει ποτέ. Η ζωή του ήταν ταραχώδης και γεμάτη περιπέτειες. Από το ταξίδι του στην Αλάσκα με τους χρυσοθήρες το 1897 εμπνεύστηκε το Κάλεσμα της άγριας φύσης. Με την επιστροφή του στην Καλιφόρνια το 1898 δημοσίευσε τις δύο πρώτες ιστορίες του. Έκτοτε έγραψε πάνω από πενήντα βιβλία, μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια, πολιτικούς λόγους κ.ά. Ασχολήθηκε με την πολιτική και προσπάθησε δύο φορές να εκλεγεί δήμαρχος στο Όκλαντ, αλλά δεν τα κατάφερε. Το 1910 αγόρασε ένα αγρόκτημα χιλίων στρεμμάτων και άρχισε να ασχολείται με την αγροτική παραγωγή. Τα διηγήματά του γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και του εξασφάλιζαν τη συντήρηση του αγροκτήματος. Ωστόσο, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον αλκοολισμό. Πέθανε στον ύπνο του στις 22 Νοεμβρίου του 1916, σε ηλικία μόλις σαράντα ετών. Σήμερα, το αγρόκτημά του είναι ιστορικό πάρκο, το Jack London State Historic Park.