Ο Χένρι Τζέιμς γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1843. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια διανοουμένων. Ο πατέρας του ήταν θεολόγος και φιλόσοφος, και ο αδελφός του ο γνωστός ψυχολόγος και φιλόσοφος Ουίλιαμ Τζέιμς.

Ο συγγραφέας πέρασε τα παιδικά του χρόνια ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, ενώ κατά τη διάρκεια της εφηβείας επισκέφθηκε με τον αδελφό του τη Γενεύη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Στις παραμονές του εμφυλίου πολέμου, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Βοστόνη. Το 1862 σε ηλικία 19 ετών γράφτηκε στη νομική σχολή του Χάρβαρντ, ωστόσο αφιέρωνε τον περισσότερο χρόνο του στη μελέτη του Μπαλζάκ και του Χόθορν. Δύο χρόνια αργότερα δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα στο περιοδικό Continental Monthly, ενώ έγραφε βιβλιοκριτικές στο New American Monthly.

Στη συνέχεια ξεκίνησε μια μακρά περίοδος εκπατρισμού, προάγγελος της οποίας είναι η έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος, Ρόντερικ Χάντσον (1875). Τo ίδιο έτος βρέθηκε στο Παρίσι από όπου έστελνε ανταποκρίσεις για την εφημερίδα New York Tribune. Στη Γαλλία ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημα Ο Αμερικανός, ενώ άρχισε να συναναστρέφεται τους συγγραφείς Τουργκένιεφ, Φλομπέρ, Ζολά καθώς και τον νεαρό Μοπασάν, που ακόμη δεν είχε δημοσιεύσει κάποιο έργο.

Το 1876 θα εγκατασταθεί στην Αγγλία, όπου θα γράψει τα μεγάλα έργα της ωριμότητάς του και θα κατακτήσει τη διεθνή αναγνώριση (Ντέιζι Μίλερ, Το πορτρέτο μιας κυρίας). Στο μυθιστόρημα Οι Βοστονέζοι (1880) θα αποτυπώσει τη σύγκρουση ανάμεσα στον συντηρητισμό και στις ανερχόμενες προοδευτικές ιδέες της εποχής.

Τρία έργα τα οποία θα εκδοθούν στις αρχές του 20ού αιώνα θα σηματοδοτήσουν την τελευταία «μεγάλη» του περίο­δο. Στα μυθιστορήματα Οι πρεσβευτές (1901), Τα φτερά της περιστέρας (1902) και Το χρυσό κύπελλο (1904) θα υιοθετήσει νέες τεχνικές και θα προβεί σε μια έμμεση κριτική του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του.

Τo 1904 επισκέφθηκε τις ΗΠΑ μετά από είκοσι χρόνια, ενώ το 1915 έλαβε την αγγλική υπηκοότητα. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και πέθανε τρεις μήνες αργότερα στο Λονδίνο. Η τέφρα του μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, στο οικογενειακό κοιμητήριο στο Κέιμπριτζ.

Έγραψε συνολικά 20 μυθιστορήματα, 112 διηγήματα, 12 θεατρικά έργα και αρκετούς τόμους ταξιδιωτικών εντυπώσεων. Υπήρξε δεξιοτέχνης του φανταστικού και των ιστοριών τρόμου, ειδικότερα στα έργα Το στρίψιμο της βίδας και Τα χαρτιά του Άσπερν. Μεγάλοι και διαφορετικοί μεταξύ τους συγγραφείς, όπως ο Τζέιμς Τζόις, η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Τζόζεφ Κόνραντ, επηρεάστηκαν από το έργο του.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Φίλτρα
-10%Έντυπo
Κλείσιμο

Το στρίψιμο της βίδας

11,99 10,79
Μια νεαρή γκουβερνάντα αναλαμβάνει την ανατροφή δύο παιδιών, του Μάιλς και της Φλώρας, μετά τον θάνατο των γονιών τους. Εγκαθίσταται