Η Έμιλι Μπροντέ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1818 στο Γιορκσάιρ της Μ. Βρετανίας και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά της Μαρίας Μπράνγουελ και του κληρικού Πάτρικ Μπροντέ. Η Έμιλι έχασε τη μητέρα της το 1821 από καρκίνο, και δύο αδελφές της από φυματίωση. Ο μοναδικός αδελφός της Έμιλι, ο Μπράνγουελ Μπροντέ, ήταν το μαύρο πρόβατο της οικογένειας και κατέληξε αλκοολικός και οπιομανής, ενώ οι αδελφές της Αν και Σαρλότ ανέπτυξαν συγγραφικό έργο.

Κατά τα πρώτα χρόνια τους τα κορίτσια εκπαιδεύτηκαν στο σπίτι από τον πατέρα τους. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον άρχισαν να γράφουν ποιή­ματα, ημερολόγια και ιστορίες. Ένα πολύ μικρό μέρος από αυτό το έργο σώζεται σήμερα. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών η Έμιλι φοίτησε στο σχολείο θηλέων στο Ρόου Χεντ, όπου η αδελφή της Σαρλότ ήταν δασκάλα. Τον Σεπτέμβριο του 1838 η Έμιλι εργάστηκε ως δασκάλα στο σχολείο του Λόου Χιλ στο Χάλιφαξ. Όμως η υγεία της κλονίστηκε και λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε στο σπίτι της. Το 1842 η Έμιλι συνόδευσε τη Σαρλότ στις Βρυξέλλες, με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ώστε να ανοίξουν το δικό τους σχολείο. Ωστόσο ο θάνατος ενός συγγενικού προσώπου τις έκανε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Σαρλότ, η Έμιλι και η Αν αποφάσισαν να εκδώσουν το 1846 τα ποιήματά τους σε έναν τόμο, υιοθετώντας τα ανδρικά ψευδώνυμα Κάρερ, Έλις και Άκτον Μπελ. Σε αυτή τη συλλογή η Έμιλι συμμετείχε με 21 ποιήματα. Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, το πρώτο και μοναδικό μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ, εκδόθηκε το 1847 από τον εκδοτικό οίκο T.C. Newby με το ψευδώνυμο Έλις Μπελ, ακριβώς τρεις μήνες μετά την έκδοση του μυθιστορήματος Τζέιν Έιρ της αδελφής της Σαρλότ.

Η υγεία της Έμιλι, όπως και των αδελφών της, ήταν εύθραυστη εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών στην περιοχή όπου κατοικούσαν. Τον Σεπτέμβριο του 1848, στην κηδεία του αδελφού της, η Έμιλι αρρώστησε. Αν και η κατάστασή της επιδεινώθηκε, αρνήθηκε κάθε ιατρική βοήθεια και θεραπεία. Πέθανε από φυματίωση στις 19 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 30 ετών.

Μετά τον θάνατο της αδελφής της, η Σαρλότ Μπροντέ επιμελήθηκε μια δεύτερη έκδοση του μυθιστορήματος Ανεμοδαρμένα Ύψη, η οποία αποτελεί το κείμενο που γνωρίζουμε σήμερα. Η αρχική έκδοση είχε αρκετά λάθη, γιατί ο εκδοτικός οίκος δεν είχε λάβει υπόψη του τις τυπογραφικές διορθώσεις που είχε στείλει η συγγραφέας. Από το περιεχόμενο μιας επιστολής που στάλθηκε από τον εκδοτικό οίκο διαφαίνεται ότι η Έμιλι Μπροντέ είχε ξεκινήσει ένα δεύτερο μυθιστόρημα, το χειρόγραφο του οποίου όμως δεν βρέθηκε ποτέ.

Εμφάνιση όλων των 3 αποτελεσμάτων

Φίλτρα
-30%ΈντυπoΠροσφορά

Σετ κλασική σειρά Μίνωας 1

35,79 24,99
Για πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά, το πάντα επίκαιρο, όπως την εποχή που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1854, μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ,
ebook
Κλείσιμο
ebook

Ανεμοδαρμένα Ύψη

14,99
Η Κάθριν και ο Χίθκλιφ μεγαλώνουν μαζί. Το μελαχρινό άστεγο αγόρι που ο πατέρας της Κάθριν, o κύριος Έρνσο, έφερε
-10%Έντυπo
Κλείσιμο
-10%Έντυπo

Ανεμοδαρμένα Ύψη

16,99 15,29
Η Κάθριν και ο Χίθκλιφ μεγαλώνουν μαζί. Το μελαχρινό άστεγο αγόρι που ο πατέρας της Κάθριν, o κύριος Έρνσο, έφερε