ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο «Ο Λύκος και η Πεταλούδα»

Ο Λύκος και η Πεταλούδα της Χριστίνας Αποστολίδη, σε εικονογράφηση του Σεραφείμ Στρουμπή, είναι μια ιστορία για τα θαυμαστά πράγματα που προσπερνάμε καθημερινά και τα οποία, αν σταματήσουμε για να τα προσέξουμε, θα κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο πλούσια.

“Ήταν κάποτε ένας λύκος σαν όλους τους λύκους, που περνούσε τον χρόνο του παραμονεύοντας τα άλλα ζώα. Ώσπου μια μέρα, κυνηγώντας μια πεταλούδα, άρχισε να προσέχει όλα εκείνα τα εκπληκτικά πράγματα που μέχρι τότε προσπερνούσε. Για πρώτη φορά θαύμασε το δάσος από ψηλά κι άκουσε το τραγούδι του ποταμιού. Η καινούρια ξεχωριστή του φίλη του έδειξε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνει στη ζωή του από το να κυνηγά”

Το βιβλίο προσφέρεται για πολλές δράσεις με τα παιδιά, τόσο στο σπίτι όσο στο σχολείο, που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με την ηλικία. Ενδεικτικά προτείνουμε τη δραστηριότητα «Σπηλιά».

 

Υλικά που θα χρειαστούν:

  • Craft χαρτί του μέτρου για ομαδικό έργο (από 1 μέτρο για κάθε 6 παιδιά) ή σε μέγεθος Α3 για ατομικά έργα (μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανοιγμένες καφέ σακούλες μπακάλη ή κανσόν σε ανοιχτό καφέ)
  • Mαρκαδόροι ή/ και λαδοπαστέλ (σε χρώματα κόκκινο, μαύρο, πορτοκαλί και καφέ)
  • Κανσόν (μαύρο, καφέ και κόκκινο)
  • Κόλλες στικ

 

Προετοιμασία

Με αφορμή τη σπηλιά που ανακάλυψαν ο λύκος και η πεταλούδα, συζητάμε με τα παιδιά για το πώς φτιάχνονται οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Οι σταλακτίτες δημιουργούνται από το νερό της βροχής που περιέχει ένα είδος αλατιού, το ασβέστιο. Καθώς οι σταγόνες της βροχής στάζουν, αφήνουν στην οροφή της σπηλιάς ασβέστιο. Ο ένας κόκκος ασβεστίου κάθεται πάνω στον άλλο και σιγά-σιγά σχηματίζονται οι σταλακτίτες. Όταν οι σταγόνες της βροχής πέφτουν στο δάπεδο της σπηλιάς, αφήνουν κι εκεί ασβέστιο, σχηματίζοντας τους σταλαγμίτες.

 

Μπορούμε επίσης να δούμε με τα παιδιά σπηλαιογραφίες που δημιούργησαν οι άνθρωποι της λίθινης εποχής.

Καθώς το κλίμα ήταν τότε ψυχρότερο απ’ ό,τι σήμερα, οι άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο στα σπήλαια. Σε πολλά από αυτά, έχουν βρεθεί σπηλαιογραφίες, δηλαδή εικόνες ζωγραφισμένες με μαύρο και κόκκινο χρώμα ή χαραγμένες στα τοιχώματα των σπηλαίων. Οι εικόνες αναπαριστούν κυρίως ζώα, αλλά και ανθρώπους να τα κυνηγούν. Συχνά βλέπουμε αποτυπώματα χεριών, σαν να ήθελαν οι καλλιτέχνες να αφήσουν την υπογραφή τους κάτω από την εικόνα που είχαν σχεδιάσει.

Δραστηριότητα

Μετά την αφήγηση, φτιάχνουμε με τα παιδιά τη δική μας σπηλιά (ομαδικά ή ατομικά), ακούγοντας «προϊστορική» μουσική και ζωγραφίζοντας στο χαρτί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, νυχτερίδες, αποτυπώματα των χεριών μας κι άλλα σχέδια εμπνευσμένα από τις σπηλαιογραφίες, όπως ζώα και κυνηγούς. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορούμε να κόψουμε νυχτερίδες (σε μαύρο κανσόν), σταλακτίτες και σταλαγμίτες (σε καφέ κανσόν) και αποτυπώματα χεριών (σε κόκκινο κανσόν) χρησιμοποιώντας τα πατρόν παρακάτω, τα οποία τα παιδιά θα κολλήσουν στο χαρτί.

Καλή διασκέδαση!